Vienna, mijn paard wordt vandaag 22 jaar

Paarden kunnen ons op verschillende manieren waardevolle lessen leren, zowel praktisch als emotioneel. Hier zijn enkele belangrijke dingen die we van paarden kunnen leren:

1. Non-verbale communicatie

Paarden communiceren voornamelijk door lichaamstaal. Dit leert ons aandachtiger te zijn voor non-verbale signalen, zowel bij dieren als mensen. Begrip van lichaamstaal kan helpen bij het verbeteren van onze eigen communicatievaardigheden en het herkennen van subtiele signalen in onze omgeving.

Lees deze blog hierover.

2. Emotionele spiegeling

Paarden zijn zeer gevoelig voor menselijke emoties en kunnen deze weerspiegelen. Dit kan ons helpen om bewuster te worden van onze eigen emotionele toestand en de impact daarvan op anderen. Het werken met paarden kan therapeutisch zijn, vooral bij het verwerken van stress en trauma.

3. Leiderschap en vertrouwen

Paarden reageren goed op duidelijke, rustige en consistente leiderschap. Dit leert ons hoe belangrijk het is om zelfverzekerd en consequent te zijn in onze interacties. Effectief leiderschap betekent vaak het opbouwen van vertrouwen en respect, in plaats van dominantie.

Het heeft mij ook geleerd dat ik grenzen moet stellen: aan moet geven wat ik wel of niet wil. Bijvoorbeeld duidelijk aan geven als ze bijvoorbeeld door moet stappen (met een tik van de zweep). Ik het begin had ik daar heel veel moeite mee en liet ik haar, min of meer, zelf bepalen hoe hard ze wilde gaan of waar ze naar toe wilde. Duidelijkheid en consequentheid is wat een paard nodig heeft pas dan krijgt ze respect voor jou.

4. Geduld, vertrouwen en doorzettingsvermogen

Het trainen van paarden vereist veel geduld en doorzettingsvermogen. Dit kan ons leren hoe belangrijk het is om geduldig te zijn en door te zetten, zelfs wanneer we met uitdagende situaties worden geconfronteerd.

Vienna liep een blessure op toen we haar net hadden, ze was toen pas 7 jaar. Misschien was ze zelfs al geblesseerd toen we haar kochten, maar dat ontdekten we pas toen mijn dochter haar intensief begon te trainen. Het zou zelfs de reden kunnen zijn dat ze verkocht werd. Hoe dan ook, rijden zat er niet meer in. De dierenarts constateerde een gescheurde hamstring en het verdict was duidelijk: afgekeurd en niet meer te berijden.

Maar toen kwam Bianca Boonacker in beeld, een revalidatie-instructrice die samen met mij en Vienna aan de slag ging. Ik moest leren rijden in volledige losgelatenheid, wat er aanvankelijk op neerkwam dat ik er alleen maar naast kon lopen. Met veel geduld, vertrouwen, en een flinke dosis vallen en opstaan, mochten we oefenen.

Het was een lang traject dat jaren duurde, maar het was absoluut de moeite waard. Tegenwoordig rijd ik drie keer per week met Vienna door de Herperduin, waar we beiden enorm veel plezier aan beleven. Dus ja, van ‘gehavend paard’ naar ‘heerlijk Herperduin’, zoiets verzin je niet!

5. Leven in het moment

Paarden leven in het hier en nu, zonder zich zorgen te maken over de toekomst of te piekeren over het verleden. Dit kan ons inspireren om meer mindful te zijn en te genieten van het huidige moment.

Het paardrijden op Vienna maakt mij altijd mindful: ik zorg ervoor dat ik in het hier en nu ben als ik rijd. Natuurlijk lukt dat niet altijd. Mijn gedachten dwalen wel eens af, en dan laat Vienna dat direct merken door bijvoorbeeld een stapje teveel opzij te zetten. Dat is haar subtiele manier om mij weer bij de les te roepen en me eraan te herinneren dat ik echt moet opletten en in het hier en nu moet blijven. Ze reageert altijd als ik niet volledig aanwezig ben. Vienna is dus niet alleen een paard, maar ook mijn persoonlijke mindfulness-coach met vier benen!

6. Samenwerking en teamwerk

Paarden zijn kudde dieren en hun overleving hangt vaak af van samenwerking binnen de groep. Dit benadrukt het belang van samenwerking en ondersteuning binnen een gemeenschap of team.

7. Natuurlijke verbinding

De interactie met paarden kan ons helpen een diepere verbinding met de natuur te ervaren. Dit kan bijdragen aan een gevoel van welzijn en respect voor het milieu.

Vaak als ik met Vienna in de Herperduin rijd voel ik een diepe verbinding met de natuur en dankbaarheid om hier zo te mogen rijden en te genieten. Zeker als het niet druk is ervaar ik dat. Als het druk is ben ik ook bezig met dingen als:

  • Kan ik wel langs die spelende kinderen galopperen?
  • Die hond loopt los gaat Vienna hier niet van schrikken?
  • Die kudde wilde paarden kan ik daar wel langs of kom ik er te dicht bij?

8. Zelfbewustzijn en zelfverbetering

Het werken met paarden kan ons helpen meer zelfbewust te worden, omdat paarden direct reageren op onze acties en energie. Dit kan ons aansporen om aan zelfverbetering te werken en bewustere keuzes te maken in ons gedrag en onze interacties.

9. Fysieke vaardigheden

Rijden en verzorgen van paarden verbetert onze fysieke vaardigheden, zoals balans, coördinatie en kracht. Dit draagt bij aan een betere algehele fysieke gezondheid.

Ik ben pas gaan paardrijden na mijn veertigste en had vroeger vaak last van mijn rug en nek. Sinds ik regelmatig paardrijd heb ik dat niet meer.

10. Empathie en zorgzaamheid

Het verzorgen van een paard ontwikkelt empathie en verantwoordelijkheid. Dit kan ons helpen om zorgzamer en attenter te zijn in onze relaties met anderen.

Door deze lessen toe te passen in ons dagelijks leven, kunnen we niet alleen onze interacties met anderen verbeteren, maar ook groeien als individuen. Paarden bieden ons een unieke kans om te leren en te evolueren op zowel persoonlijk als interpersoonlijk vlak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *