Waar ligt jouw lat?

DROOM NAJAGEN

In een coachsessie vertelt Tim* dat hij niet goed in talen is, maar toch graag vloeiend Frans wil spreken. Zijn droom? Emigreren naar Frankrijk. Hij heeft er al een half jaar gewoond om de taal te leren. Dat ging, volgens hem, niet helemaal goed. Hij heeft ‘slechts’ het B1-niveau gehaald, terwijl zijn doel B2 was. Nou zeggen mij die niveaus niet veel, maar ik begrijp dat je voor een baan in de recreatiesector B2 nodig hebt. Medestudenten haalden dat wel.

BEPERKENDE OVERTUIGING

In de sessie zoomen we in op zijn beperkende overtuiging: ‘Ik ben niet goed in talen.’ Tim had op de middelbare school moeite met talen. Die overtuiging hebben we omgebogen naar: ‘Ik vind het leuk om een taal te leren en dat gaat mij lukken.’

VERGELIJKEN MET ANDEREN

Onbewust was Tim zich altijd aan het vergelijken met anderen. De andere studenten leerden sneller. Toen ik naar hun achtergrond vroeg, bleek dat de meesten al Frans eindexamen hadden gedaan op de middelbare school. Tim niet, hij begon dus met een achterstand. Hij besefte dat hij zich niet HOEFT te vergelijken met anderen. Dat inzicht was een eye-opener voor hem. Hij realiseerde zich dat hij trots mag zijn op wat hij wél bereikt heeft.

DE LAT TE HOOG LEGGEN

Voor het leren van Frans had Tim de lat te hoog gelegd en dat doet hij eigenlijk altijd. Het is nooit goed genoeg, en dat frustreert hem. Ik gaf hem een huiswerkopdracht: de onderstaande tekst van Niels den Baas lezen en erover nadenken. Dat heeft hem doen beseffen dat hij zelf kan beslissen hoe HOOG hij de lat wil leggen.

  • Stel zulke hoge eisen aan jezelf dat je er onmogelijk aan kunt voldoen. Reik naar de hemel en plaats je eis nog hoger in het universum, ergens waar je die niet eens meer kunt zien.
  • Zoek ongeacht hoe goed je presteert of wat je bereikt naar gebreken en redenen om jezelf te bekritiseren. Dit eeuwige streven naar onhaalbare perfectie bekrachtigd je gevoel tekort te schieten, wat een geweldig wapen is op weg naar ongelukkig zijn.
  • De regel ’80 % is goed genoeg’ geldt alleen voor mensen die niets te bewijzen hebben.
  • Hoe dan ook, je weet dat je je lat op de juiste hoogte hebt gelegd wanneer je je verlamd voelt door de druk om te moeten presteren.

*Om privacy redenen is dit niet zijn echte naam maar het is wel een waar gebeurd verhaal.

WIE VAN JULLIE LEGT DE LAT REGELMATIG VEEL TE HOOG? Ik hoor het graag in het commentaar hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *