Wat is systemisch werk?

Systemisch werk gaat er vanuit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Familieopstellingen geven veel inzicht in de dynamieken uit jouw familiesysteem en leren je vanuit een ander perspectief naar jouw eigen gedrag te kijken.

Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. We hebben bekrachtigende en beperkende patronen, vaak uit loyaliteit, meegenomen. Deze patronen kun je in jouw huidige leven weer tegenkomen binnen nieuwe systemen zoals jouw relatie of werk. Met de familieopstellingen, onderdeel van de methodiek systemisch werken, kun je deze onbewuste patronen zichtbaar maken. Een familieopstelling is een ruimtelijke weergave van een familiesysteem. Op deze website kun je meer lezen over systemisch werk.

Er is continu sprake van een wisselwerking tussen het individu en het systeem waarin het beweegt. Als één onderdeel binnen het systeem beweegt, heeft dat invloed op alle andere onderdelen. Dit geldt voor alle systemen. Daarin heeft in de loop der tijd het systeem denken ook binnen organisaties aan terrein gewonnen.

Toepassing tijdens het coachen

In het coaching traject gebruik ik vaak een tafelopstelling om inzicht in het systeem van herkomst te vergroten. Het systeem van herkomst werkt vaak door in het hier en nu. Ook een afbakeningsoefening kan deel uitmaken van het traject.

‘De oefening met de familie-opstelling heeft mij het meest geraakt. Het maakte duidelijk dat mijn werk- en denkwijze terug gaat naar mijn jeugd en hoe ik als kind behandeld ben. Ik werd namelijk niet gezien en niet gehoord (Xandra 2023)

‘De familie opstelling (tafelopstelling) heeft me veel opgeleverd vooral in de privé situatie (Jeroen 2023)’.

De opstelling van het gezinssysteem (tafelopstelling) heeft mij het meest geraakt en is mij het meeste bijgebleven (Saïda 2022) ‘.

Oorsprong

De oorsprong van de methodiek systemisch werken ligt onder andere bij Bert Hellinger en Virginia Satir. Hellinger ontwikkelde in Europa het systemisch werken in eerste instantie voor het werken met families, later deed hij dat ook voor organisaties (organisatieopstellingen). Het systemisch denken ontstond in de tweede helft van de twintigste eeuw.