Grenzen stellen aan je beschikbaarheid

Stop met in de agenda van iemand anders te passen!

Introductie

Ben je altijd beschikbaar voor je collega’s en manager? Kun je je niet concentreren op je werk omdat je altijd gehaast bent? Voel je je gestrest en gefrustreerd omdat je nooit genoeg tijd voor jezelf hebt? Als dit zo is, dan is het tijd om te leren grenzen te stellen.

Moeite met grenzen stellen? Het verhaal van een coachee

Een van mijn cliënten had dit probleem. Hij was altijd beschikbaar voor zijn collega’s en manager. Dit maakte hem gehaast en stressvol. Hij kon zich niet concentreren op zijn werk en kreeg zijn taken niet af. Het afronden van zijn werk deed hij op zijn vrije vrijdag en in het weekend. Zelfs dan was hij nog bereikbaar voor collega’s en zijn manager. Dat zorgde er voor dat hij zich niet genoeg kon ontspannen in zijn vrije tijd.

Tijdens het coaching traject is hij begonnen met het blokkeren van zijn agenda om taken af te kunnen ronden. Hij liet zijn collega’s en manager weten dat hij op bepaalde tijdstippen van de dag niet bereikbaar was. Hier hoorde bij dat hij zijn telefoon en ontvangen mailmeldingen uitzette. Dit schept duidelijkheid voor iedereen. Op deze manier zorgde hij ervoor dat urgente en belangrijke taken op tijd (en niet in zijn vrije tijd) afgerond konden worden. Eerder paste hij alleen maar in de agenda van iemand anders en werd hij geleefd door telefoontjes en vragen van collega’s. Als je meer wil weten over het prioriteren van (niet) urgente en (niet) belangrijke taken kun je deze blog lezen.

Tips

Hier zijn een paar tips om te voorkomen dat je altijd in de agenda van iemand anders past:

 • Stel grenzen. Leer nee te zeggen als je iets niet kunt of wilt doen. Dit is niet egoïstisch, maar het is belangrijk om je eigen grenzen te respecteren. NEE zeggen tegen iemand anders is JA zeggen tegen jezelf.
 • Zeg wat je wilt. Als je iets wilt, zeg het dan. Wees niet bang om je behoeften uit te spreken.
 • Neem de tijd voor jezelf. Plan regelmatig tijd in voor jezelf, om te doen wat je leuk vindt en te ontspannen.
 • Wees assertief. Leer om voor jezelf op te komen en je eigen behoeften te behartigen.

Tips om grenzen te stellen:

 • Wees duidelijk en direct.
 • Geef een reden voor je weigering.
 • Bied een alternatief.
 • Wees respectvol.
 • Wees geduldig.

Voordelen van het stellen van grenzen:

 • Minder stress
 • Meer tijd voor jezelf
 • Meer zelfvertrouwen
 • Beter humeur
 • Verbeterde relaties

Als je moeite hebt om grenzen te stellen, neem dan contact met mij op. Ik kan je helpen om je assertiviteit te vergroten en om grenzen te stellen die voor jou werken.

Conclusie

Herken jij je in het verhaal van de coachee? Herken je dat je altijd in de agenda van iemand anders past? Als dat zo is, dan is het belangrijk om te leren grenzen te stellen en nee te zeggen. Je bent niet verantwoordelijk voor de tijd van iemand anders. Je bent verantwoordelijk voor je eigen tijd en behoeften. Zorg ervoor dat je deze respecteert en neemt de tijd voor jezelf.

Extra tips

 • Leer om “nee” te zeggen zonder je schuldig te voelen.
 • Leer om je eigen behoeften te uiten zonder je te verontschuldigen.
 • Leer om voor jezelf op te komen zonder agressief te zijn.
 • Neem de tijd voor jezelf en doe dingen die je leuk vindt.
 • Zorg voor jezelf en je gezondheid.

Door deze tips op te volgen, kun je leren om grenzen te stellen en te stoppen met in de agenda van iemand anders te passen.

2 gedachten over “Grenzen stellen aan je beschikbaarheid”

 1. Ik heb een vriendin en zij past dit ook toe. Maar ze is niet meer bereikbaar dus: als ik haar een apje stuur, reageerd ze er vervolgens na 10 uur ‘s, avonds op. Ik heb zelf m’n telefoon na 10 uur uitstaan. Dus er wordt vervolgens pas de volgende ochtend op gereageerd. En dit werkt niet zo helaas.
  Ze is nu voor een tijd naar Portugal en heeft geen afscheid meer kunnen nemen. Te druk.
  Wat is die vriendschap dan waard?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *