Net op tijd!

Salvador Dali: de volharding der herinnering (1931)

Verantwoordelijkheidsgevoel loslaten

Sanne betreedt de ruimte voor het laatste feedbackgesprek van haar coachingstraject. “Net op tijd,” merkt ze op. Intrigerend, denk ik. “Waarom ‘net op tijd’?” vraag ik. Ze antwoordt: “Als we een week later waren gestart, was ik in een burn-out beland.” Met haar geschiedenis van eerdere burn-outs begrijp ik de ernst. In de aanvangsfase van het traject reageerde ze behoorlijk overspannen.

Veranderingen

“Ik ben echt veranderd,” deelt ze mee. “Dit heeft voor mij het verschil gemaakt.” Ik wil weten waar dat verschil zit. “Voor mij waren het de gesprekken, maar ook de NLP-oefeningen, de familie-opstelling (tafelopstelling), en de huiswerkopdrachten. Ze gaven inzicht en doen me beseffen dat ik anders met dingen kan omgaan. Ik hoef me niet verantwoordelijk te voelen voor zaken waar ik geen verantwoordelijkheid voor draag: dat mag ik loslaten. Dit brengt rust en geeft me ruimte om met meer energie te werken. Ik verspil geen energie meer aan onnodige verantwoordelijkheden. Hoewel ik besef dat dit wel een valkuil blijft. Daarnaast oordeelde ik voorheen over iedereen, wat ook veel energie kostte. Hoewel het werk nog steeds druk is, ervaar ik minder druk.”

Wilt u weten welke huiswerkopdracht Sanne hielp om minder te oordelen? Laat uw e-mailadres achter en ontvang deze.

Coaching

Mijn inzicht is dat de urgentie bijdroeg aan haar succes. Ze stond op de rand van een burn-out en voelde de noodzaak om anders met haar werk om te gaan. Ik voel me vereerd dat ik heb kunnen helpen deze situatie te keren. Na één gesprek hebben we misschien niet veel bereikt, maar blijkbaar heeft het idee van hulp haar door die eerste weken heen geholpen. Een stuk erkenning was wat ze nodig had. Zo wordt duidelijk dat coaching meer oplevert dan het kost, en werkgevers zijn vaak bereid voor dergelijke coaching te betalen.

Heb jij ook een vraag of probleem waar je alleen niet uitkomt? Het is goed om hulp te vragen, en wachten tot bijna overspannen is niet nodig. Ik sta klaar om je te helpen.

*Vanwege privacyredenen is Sanne niet haar echte naam, maar dit is wel een waargebeurd verhaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *