Coachen op belemmerende overtuigingen

Anne’s basisschooltrauma: de reden waarom ze denkt dat ze niet slim genoeg is!

Anne* heeft een talent om zichzelf te overtuigen dat anderen slimmer zijn dan zij. Haar favoriete mantra? ‘Ik ben niet slim genoeg.’ Nu moet je weten, Anne heeft niet zomaar een opleiding gevolgd, nee, ze heeft de universiteit afgerond. Dus, vergeet dom, Anne is allesbehalve dat. Maar toch, als ze in een training of vergadering zit en er komt een vraag op haar af, dan slaat de twijfel toe. Ze blokkeert volledig, haar gezicht kleurt rood en ze weet gewoon niet meer wat te zeggen. Deze overtuiging vormt duidelijk een belemmering in haar werk.

Oorsprong

Tijdens onze coachingssessie doken we in deze overtuiging. We gingen terug naar de bron van dit ‘ik ben niet slim genoeg’-virus. Anne herinnert zich levendig dat het allemaal begon op de basisschool. Ze zat vooraan, bijna tegen het bord aan, haar lerares had haar daar apart gezet. En toen begon het. Anne geloofde oprecht dat ze niet slim genoeg was, terwijl niemand haar dat ooit expliciet had gezegd. Ze nam aan dat ze daar bij het bord moest zitten omdat ze niet slim genoeg was, terwijl de werkelijkheid was dat ze daar zat om niet gestoord te worden vanwege haar dyslexie en de extra tijd die ze nodig had voor het lezen van opdrachten. Thuis kreeg ze altijd steun van haar ouders, maar die basisschoolervaring had diepe sporen nagelaten.

Oplossing

Onze sessie opende Annes ogen voor de wortels van haar overtuiging. Het zegt niets over haar werkelijke capaciteiten. Nu, als dat ‘ik ben niet slim genoeg’-gevoel haar overvalt, laat ze zich niet meer uit het veld slaan. Ze deelt met flair met haar collega’s dat ze het even niet meer weet. Het is nu geen big deal meer voor haar en het staat haar werk niet meer in de weg. Grappig genoeg gebeurt dit nu veel minder vaak. Waarschijnlijk geeft het begrip van de oorsprong haar een soort rust en zelfvertrouwen.

Conclusie

Dit is een voorbeeld van hoe een overtuiging kan ontstaan. Als het een belemmerende overtuiging betreft, kan dit langdurige hinder met zich meebrengen. Het opmerkelijke is dat je het als waarheid beschouwt, waardoor je niet altijd beseft dat deze overtuiging jou beperkt.

Dus, herken je dit? Misschien heb je je eigen overtuigingen die je belemmeren. Laat me je helpen graven naar hun oorsprong en ontdekken hoe je ermee kunt omgaan. Gewoon een berichtje sturen en we gaan samen op ontdekkingstocht!

*Vanwege privacyredenen is Anne niet haar echte naam, maar het verhaal is wel gebaseerd op een waargebeurde situatie uit mijn coachingspraktijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *