Belemmerende Overtuigingen Overwinnen

Jeugdfoto van de coach: Ans Schrieks

Kan ik wel voor kinderen zorgen?

Mijn verhaal

Jeugd aan Zee: Een Leven achter de Duinen

Ik ben de middelste spruit in een gezin van zeven, waarvan mijn vader een SPAR-winkel bestierde in het pittoreske Breskens, verscholen achter de duinen van Zeeuws Vlaanderen. Als kind, ja, ik groeide praktisch op met de zilte zeewind in mijn haren.

De Last van Verantwoordelijkheid

Nu, mijn vader en moeder, druk als ze waren, met een winkel en zeven bengels rondrennend, hadden vaak te weinig tijd. Vooral mijn jongste zusje en broertje – die amper een jaar met elkaar verschilden – hadden nog veel zorg nodig. En wie mocht, nee, móést ik zeggen, op die kleine deugnieten passen? Juist, mijn oudere zus, slechts één jaartje ouder dan ik.

De Geboorte van een Beperkende Overtuiging

Nu, dat was allemaal best prima, toch? Ik bedoel, dat gaf mij vast meer vrijheid, zou je denken. Maar weet je, in die tijd is er ergens in mijn hoofd een akelige overtuiging geboren, een die me achtervolgde als een vastberaden schaduw: ik was niet in staat om voor kinderen te zorgen ☹.

Het Dilemma van de Kinderwens

Toen ik tegen de 30 aan liep wilde ik graag kinderen en de biologische klok van de kinderwens begon te tikken. Dat was wel een vreselijk dilemma. Ik bedoel, als ik niet voor kinderen kon zorgen, was het dan wel verstandig om ze te krijgen?

Zelfgemaakte Overtuigingen

Niemand heeft ooit recht in mijn gezicht gezegd dat ik geen kinderen zou kunnen verzorgen, maar door deze omstandigheden heb ik ergens in mijn jeugd die overtuiging gekregen. Zo gaat dat soms, hè? Soms komt een overtuiging niet van een ander, maar van jezelf. En laat me je vertellen, zo’n zelfgeknutselde overtuiging, die voelt als een reuzenkrab die aan je ziel knaagt.

Hulp van een Superheld: De Psycholoog

Gelukkig stond daar een psycholoog, als een soort superheld met een zachte bank en een hoop begrip, klaar om me te helpen die belemmerende overtuiging te lijf te gaan.

Triomf en Moederschap

Dat heeft zich uiteindelijk vertaald in een prachtige dochter en zoon. Inmiddels zijn ze volwassen, en laten ze me weten dat ze een fijne jeugd hebben gehad. Nou, zeg nou zelf, daar heb ik toch mooi mijn steentje aan bijgedragen.

Lessen uit het Leven: Overtuigingen Onder de Loep

Dit alles leert ons een belangrijke les: niet alles wat we denken is waar. Soms moeten we onze overtuigingen eens goed aan de tand voelen.

Achtergrond over belemmerende overtuigingen


Hoe ontstaan belemmerende overtuigingen?

Belemmerende overtuigingen kunnen op verschillende manieren ontstaan, maar vaak vinden ze hun oorsprong in onze ervaringen, opvoeding, sociale omgeving en zelfs onze persoonlijke interpretaties van gebeurtenissen (zoals in mijn voorbeeld beschreven. Zeker wanneer je jong bent (vooral van 0 tot 7 jaar), neem je makkelijk informatie in je op als de volledige waarheid. In bovenstaand voorbeeld was ik wel wat ouder.

Hier zijn enkele manieren waarop belemmerende overtuigingen kunnen ontstaan:

 1. Opvoeding en Familie: Onze opvoeding en familieomgeving spelen een grote rol bij het vormgeven van onze overtuigingen over onszelf, anderen en de wereld om ons heen. Opmerkingen, gedragingen en patronen die we in onze familie hebben waargenomen, kunnen onze overtuigingen beïnvloeden. In mijn voorbeeld was duidelijk sprake van een patroon. Mijn zus mocht/moest altijs op de kleintjes passen.
 1. Traumatische Ervaringen: Traumatische gebeurtenissen uit het verleden kunnen leiden tot belemmerende overtuigingen over onszelf en onze omgeving. Dit kan variëren van emotionele of fysieke mishandeling tot verlieservaringen of andere traumatische gebeurtenissen.
 1. Sociale Vergelijking: We vergelijken onszelf voortdurend met anderen, vaak op basis van sociale normen, verwachtingen en media-invloeden. Dit kan leiden tot overtuigingen dat we niet goed genoeg zijn, niet voldoen aan bepaalde normen of niet kunnen bereiken wat anderen hebben bereikt.
 1. Negatieve Zelfpraat: De manier waarop we tegen onszelf praten, onze innerlijke dialoog, kan ook belemmerende overtuigingen voeden. Als we onszelf herhaaldelijk vertellen dat we niet capabel zijn, niet slim genoeg zijn of niet waardig zijn van succes, kunnen deze overtuigingen diep verankerd raken.
 1. Herhaalde Ervaringen: Herhaalde negatieve ervaringen of mislukkingen kunnen leiden tot het ontwikkelen van belemmerende overtuigingen. Als we bijvoorbeeld herhaaldelijk falen in een bepaald gebied van ons leven, kunnen we gaan geloven dat we daar nooit succesvol in zullen zijn.

Het is belangrijk om je bewust te worden van deze belemmerende overtuigingen en de bronnen ervan, zodat je kunt werken aan het uitdagen, veranderen en vervangen van deze overtuigingen door meer positieve en ondersteunende gedachten. Therapie, zelfreflectie en positieve bekrachtiging kunnen nuttige hulpmiddelen zijn bij dit proces van verandering en groei.

Lijst met 20 voorbeelden van beperkende overtuigingen

BELEMMERENDE OVERTUIGINGEN OVER WERK/SUCCES
 1. “Het is te laat om van carrière te veranderen.”
 2. “Ik verdien geen succes omdat ik niet genoeg talent heb.”
 3. “Ik kan mijn passie niet volgen en er geld mee verdienen.”
 4. “Ik kan mijn droombaan toch nooit krijgen”
 5. “Ik moet perfect zijn om succesvol te zijn.”

Als het je lukt om je belemmerende overtuigingen over werk en succes omzetten in krachtige overtuigingen zullen die je helpen om je volledige potentieel te benutten.

BEPERKENDE OVERTUIGINGEN OVER GELD
 1. “Rijk worden is alleen voor geluksvogels weggelegd, niet voor mensen zoals ik.”
 2. “Ik zal nooit genoeg verdienen om mijn dromen waar te maken.”
 3. “Geld is de wortel van alle kwaad, dus ik zou er beter niet te veel van willen hebben.”
 4. “Investeren is te riskant, ik zal mijn geld liever veilig houden op een spaarrekening.”
 5. “Ik zal altijd vastzitten in financiële problemen, het is gewoon mijn lot.”

Het is belangrijk om deze beperkende overtuigingen te herkennen en te erkennen dat ze onze financiële situatie en ons welzijn kunnen beïnvloeden. Het actief uitdagen en veranderen van deze overtuigingen kan leiden tot een gezondere relatie met geld en een grotere financiële vrijheid.

NEGATIEVE OVERTUIGINGEN OVER JEZELF
 1. Ik ben niet de moeite waard en verdien geen geluk.”
 2. “Ik ben niet creatief of getalenteerd genoeg om mijn dromen na te streven.”
 3. “Ik ben altijd een mislukking geweest en zal nooit iets bereiken.”
 4. “Ik ben niet slim genoeg.” Lees hierover het verhaal van Anne verschenen in een eerder geschreven blog over het coachen van beperkende overtuiging.
 5. “Ik ben (te) lelijk, te dik of te dun.”

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van beperkende overtuigingen die mensen over zichzelf kunnen hebben. Het is belangrijk om deze overtuigingen te herkennen en te erkennen dat ze je kunnen belemmeren in je persoonlijke groei en geluk. Door bewustzijn te creëren en positievere overtuigingen te cultiveren, kun je jezelf bevrijden van deze beperkingen en een leven leiden dat meer in lijn is met je ware potentieel.

BELEMMERENDE OVERTUIGINGEN OVER JEZELF IN DE RELATIES
 1. “Ik zal altijd teleurstellen in relaties, dus waarom zou ik het proberen?”
 2. “Ik ben niet aantrekkelijk genoeg om een partner te vinden die echt om me geeft.”
 3. “Ik ben het niet waard om geliefd te worden, omdat ik te zwaar ben”
 4. “Als ik mijn gevoelens uit dan word ik afgewezen (bijv door collega’s, vrienden).”
 5. “Als ik de ander aanspreek op zijn gedrag dan vindt hij me niet meer aardig.”

Deze overtuigingen kunnen iemands vermogen om gezonde en vervullende relaties op te bouwen belemmeren. Het is belangrijk om ze te herkennen en eraan te werken ze te veranderen in positievere en ondersteunende overtuigingen die het vermogen om liefde en verbondenheid te ervaren vergroten.

Wat kun je doen om van je belemmerende overtuigingen af te komen?

Onderzoek of je negatieve overtuigingen hebt:

Vaak is het niet duidelijk dat je een beperkende overtuiging hebt. Het is voor jou namelijk waar en je staat er verder niet bij stil. In mijn voorbeeld kwam ik er pas achter dat ik de beperkende overtuiging ‘Ik kan niet voor kinderen zorgen’ had, toen ik er echt last van kreeg. Namelijk toen ik een kinderwens kreeg. Het is overduidelijk een beperking die mijn leven dreigde te bepalen. Ik durfde eigenlijk niet aan kinderen te beginnen terwijl ik dat graag wilde.

Vul om te onderzoeken of en welke negatieve overtuigingen je heb, de zin: ‘Iets wat ik over mijzelf geloof is…….’ aan. Schrijf al je gedachten op hoe absurd ze ook lijken. Denk hierbij aan wat je gelooft over je lichaam, je omstandigheden, het leven, de wereld, geld, je vermogens etc., etc. Je kunt ook kijken naar het verloop van je leven en of je patronen ziet? Bijv. als je tot nu toe altijd de verkeerde mannen aangetrokken heb kan daar een beperkende overtuiging achter zitten (bijv. Ik ben niet goed genoeg). Je kunt je gaan gedragen naar je overtuiging. Overtuigingen bepalen de manier waarop jij naar jezelf kijkt en hoe jij je leven beoordeelt. Bijv. Als je denkt ik ben niet goed genoeg, accepteer jij mannen die niet goed genoeg zijn wat voor jou weer de bevestiging is: Ik ben niet goed genoeg.

Whether you think you can or think you can’t, you’re right.

Henry Ford

Onderzoek of de belemmerende overtuiging waar is:

Van alle opgeschreven overtuiging welke belemmert mij het meest? Waar heb ik het meeste last van? Ga met die belemmering aan de slag.

Een mooie oefening* die je kunt doen is het jezelf stellen van de volgende vragen:

 • Is deze gedachte waar?
 • Weet ik 100 % zeker dat die gedachte waar is?
 • Is die gedachte ALTIJD waar?
 • Of kun je een moment bedenken waarop dit misschien niet waar is/was?
 • Hoe voel ik me wanneer ik die gedachte heb?
 • Hoe reageer ik wanneer ik die gedachte heb?
 • Wie zou ik zijn zonder die gedachte?

In dit voorbeeld had ik mezelf af kunnen vragen of er momenten geweest waren waaruit bleek dat ik misschien toch voor kinderen kon zorgen. En als ik daar een eerlijk antwoord op had moeten geven, had ik me bedacht dat ik toen ik zelf een jaar of 12 was een tijdje een buurmeisje naar school gebracht heb omdat de buurvrouw ziek was.

Dat was een mooie voorbeeld geweest waardoor ik die belemmerde overtuiging had kunnen laten varen. Maar ik kwam er toen niet zelf, uit wat natuurlijk helemaal niet erg is. Heb jij zelf ook last van een bepaalde overtuiging en kom je er ook alleen niet uit? Neem contact met mij op want ik help je graag.

Ga na hoe de beperkende overtuiging ontstaan is:

Het kan helpend zijn om na te gaan hoe de overtuigingen zijn ontstaan. Ik heb daar een mooi voorbeeld van gegeven. Ik heb samen met een psycholoog ontdekt hoe mijn overtuiging dat ik niet voor kinderen kon zorgen, is ontstaan. Het is helend om te beseffen dat wat je vroeger hebt meegemaakt, niets zegt over de huidige situatie.

Zet de beperkende overtuiging om in krachtgevende overtuigingen:

Beperkend:

 • ‘Ik kan niet voor kinderen zorgen’
 • ‘Ik ben niet de moeite waard’
 • ‘Dit kan ik niet, ik heb daar geen talent voor’
 • Etc. etc.

Krachtgevend:

 • Als ik mijn best doe, kan ik voor kinderen zorgen’
 • ‘Ik mag er zijn’
 • ‘Wat ik niet kan, kan ik leren, Ik hoef er niet de beste in te zijn als ik het maar leuk vind’
 • Etc. etc.

Denk er aan dat de oude overtuiging vaak herhaald is! Dat moet ook met de nieuwe overtuiging gebeuren. Het zal even duren voordat je er echt in durft te geloven.

Ga het vooral ook doen. Zoek bevestiging voor je nieuwe overtuiging en nieuw gedrag

‘Als ik mijn best doe, kan ik voor kinderen zorgen’ ben ik gaan beleven door een dag succesvol op mijn neefje te passen en door dit vaker te doen, merkte ik dat mijn neefje dol op mij was.

Conclusie:

Laat je niet leiden door je negatieve gedachten. Je gedachten en overtuigingen kunnen zó sterk zijn, dat ze je leven bepalen. Dus waarom kies je er niet voor om alleen te luisteren naar je positieve en krachtgevende gedachten?

Zet je negatieve overtuigingen om in krachtgevende overtuigingen. Zolang je daarin gelooft, geloof je in jezelf en geef je jezelf een compleet nieuwe wereld van kansen en mogelijkheden. Je kunt je potentie en doelen waarmaken zonder je te laten tegenhouden door onzekerheden!

Heb jij er hulp bij nodig? Ik help je graag.

*Variant op ‘Vier vragen die je leven veranderen’ van op Byron Katie. Kijk op de site van het NLP college voor een uitgebreide beschrijving van de vier vragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *