Controlegedrag

Angst voor de Sirene:

Hoe ik mijn controlefreak-manager temde en mijn werkplezier herwon

“Ben jij ooit doodsbenauwd geweest voor de sirene van controle die je manager liet loeien? De constante stroom van uitgeprinte e-mails voelde als een donkere wolk die je dreigde te overschaduwen. Maar wat als ik je vertel dat er een manier is om die angstaanjagende controle te temmen? Ontdek hoe één simpele truc mijn angst omzette in controle en mijn werkplezier herstelde. Durf jij de stap te zetten naar een leven zonder die verstikkende angst voor controle?”

Sirene

Jarenlang heb ik me mateloos geërgerd aan het gedrag van mijn manager. Elke keer dat we een gesprek hadden, kwam hij aanzetten met een stapel uitgeprinte e-mails, alsof hij een persoonlijk dossier van mij had gemaakt: “Heb je hier al aan gedacht? Wanneer ga je dat doen?” Het voelde als een constante stroom van commando’s, als een sirene die maar bleef loeien: “Doe dit, doe dat, doe zus, doe zo…”

Na zo’n gesprek was ik volledig uitgeblust en gedemotiveerd. Gelukkig had ik leuk werk in een fijn team, anders had ik allang de handdoek in de ring gegooid. Ik dacht altijd dat het aan mij lag, dat mijn manager geen vertrouwen in me had. Maar ergens wist ik stiekem wel dat hij dit gedrag ook bij andere collega’s vertoonde.

Tot op een bepaald moment het kwartje viel: dit ging helemaal niet over mij. Mijn manager had gewoon een enorme behoefte aan controle, en dat was puur zijn ding. Ik kon daar helemaal niets aan veranderen, daar had ik totaal geen invloed op.

Strategie

Met dat besef in mijn achterhoofd bedacht ik een strategie:

 • Ik maakte een lijstje van alle acties die ik nog moest doen, gebaseerd op de e-mailverzoeken.
 • Ik gaf duidelijk aan wat ik vond dat de hoogste prioriteit had, door 1, 2 en 3 aan te geven. Zo wist mijn manager ook waar ik de komende week niet aan zou werken (namelijk aan alles zonder prioriteit).
 • Elke vrijdag paste ik dit lijstje aan en stuurde het naar mijn manager. Zo kon hij zien dat ik niets over het hoofd zag.
 • Ik vroeg hem in de mail of hij het eens was met de gestelde prioriteiten.
 • Als hij het er niet mee eens zou zijn, kon ik de prioriteit aanpassen.
 • Zo was de workload voor de komende week duidelijk bepaald.

Resultaat

Dit werkte wonderwel. Voor mij was het een handige geheugensteun, en voor mijn manager was het een manier om zijn behoefte aan controle te bevredigen. Onze gesprekken gingen daardoor over andere zaken, zoals waar ik trots op was en waar ik tegenaan liep en waarbij ik hulp kon gebruiken. De sirene was eindelijk stil. En het mooie was dat hij nog nooit gebruik had gemaakt van de mogelijkheid om de prioriteiten te wijzigen. We waren het altijd eens.

Dit kleine trucje had dus een enorme impact op onze samenwerking. Het werkte veel prettiger voor ons allebei, en het kostte me eigenlijk maar heel weinig moeite om elke vrijdag dat lijstje aan te passen en te mailen. Het hielp me ook om de focus te behouden.

Wanneer ben je eigenlijk een controlefreak?

Wil je weten of je een sterke drang naar controle hebt? Misschien twijfel je erover, maar als je meerdere van de volgende punten herkent, ben je misschien meer bezig met controle dan je denkt:

 1. Je brein is als een hamster in een tredmolen, vooral wanneer het rustig is. Je vraagt je constant af: “Wat als…?” en “Hoe kan ik voorkomen dat…?” Kortom, je overweegt de wildste scenario’s alsof je leven een actiefilm is.
 2. Je bent de koning(in) van de noodplannen. Als er een ramp gebeurt, ben jij de Sherlock Holmes die al drie stappen vooruitdenkt en een backupplan heeft voor je backupplan. Je zou een uitstekende crisismanager zijn voor een rampenfilm.
 3. Teamwerk? Daar krijg je bij voorbaat al klamme handjes van. Het idee dat anderen iets kunnen verprutsen, jaagt je meer angst aan dan een enge film. Jij houdt liever alle touwtjes in handen, zelfs als het betekent dat je er alleen voor staat.
 4. Je weet het altijd beter. Of je nu praat over het ophangen van de wc-rol of een bedrijfsstrategie, jij hebt altijd het laatste woord. Dit kan leiden tot hoge stressniveaus als anderen niet doen wat jij zegt. Het is een wonder dat mensen überhaupt nog met je omgaan, met al die geweldige adviezen die je geeft.
 5. Relaties onderhouden is een kunst die je maar moeilijk onder de knie krijgt. Je betweterige houding zet anderen regelmatig onder druk, waardoor ze liever uit je buurt blijven dan geconfronteerd te worden met je angstige controlezucht. Dit maakt het heel moeilijk om een echte band op te bouwen.
 6. Fouten? Daar ben je als de dood voor, zowel bij jezelf als bij anderen. Voor jou is perfectie geen streven, maar een levensnoodzakelijke obsessie. Elke misstap voelt als een duik in het diepste ravijn, gevuld met je grootste angsten en nachtmerries.

Als deze punten je bekend voorkomen, ben je waarschijnlijk een perfectionist. Hoewel dit vaak als positief wordt gezien, kan het ook negatieve gevolgen hebben, zoals het tegenhouden van jezelf om dingen te doen die je wilt en het veroorzaken van stress en vermoeidheid. Misschien is het tijd om dingen los te laten en stap voor stap te leren om controle los te laten: Het leven is een circus en soms moet je gewoon genieten van de acrobaten die de touwtjes uit je handen nemen!

Herken jij dit? Of heb je ook een voorbeeld van een slimme aanpak? Ik zie het graag terug in de reacties.  

Heb je hulp nodig om beter met controlegedrag om te gaan, zodat je er minder last van hebt?

Of denk je dat je zelf misschien een control freak bent en zou je daar graag wat aan willen doen? Neem dan gerust contact met me op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *