Angst om ‘Nee’ te Zeggen: Een Keukenkastje als Symbool van Grenzen Stellen

Het is een herkenbare situatie: Je vriendin is onlangs verhuisd en vraagt je om haar keukenkastjes te verven. “O, Ans dat kun jij zo goed. Dat wil jij toch wel voor mij doen, hè?” Voor je het weet heb je ‘ja’ gezegd. Je kunt toch moeilijk anders? Dat zou jij toch ook doen?

Maar al snel blijkt het een flinke klus te zijn. Naast je werk ben je bijna alleen nog maar bezig met het schilderen. Voordat de verf goed dekt, moeten er verschillende lagen op en moet je eerst nog ontvetten en schuren. De hele garage staat vol met keukenkastdeuren. Wat een karwei. Waarom heb ik mijn grens niet aangegeven? Ik ben toch de coach die haar coachees begeleidt bij het stellen van grenzen? Morele druk speelt hier zeker een rol, maar hoe zou het zijn geweest als ik gewoon ‘nee’ had gezegd? Dan had ik in die twee weken naast mijn werk tenminste nog andere dingen kunnen doen.

Veel mensen vinden het moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen verzoeken van anderen, vooral bij vrienden en familieleden.

Deze vragen kunnen je helpen om te beslissen of je wilt ingaan op een verzoek:

 1. Heb ik er tijd en energie voor? Ja ik heb eigenlijk niets speciaals op de planning staan.
 2. Hoe denk ik er waarschijnlijk op terug te kijken? Ik ben nu al blij met het resultaat van de keuken, dus ik denk dat ik er met een goed gevoel op zal terugkijken.
 3. Is een nee onredelijk? Nee het is echt veel werk, dus een nee is niet onredelijk.
 4. Hoe belangrijk is het voor de vrager? Het is erg belangrijk voor mijn vriendin. Ze kon niemand anders vinden die het zou kunnen doen, en professionele schilders zijn erg duur en moeilijk te vinden.
 5. Waarom zou het verstandig zijn om nee te zeggen? Omdat het echt heel veel werk is en mijn tijd en energie beperkt zijn.
 6. Wat valt er weg als ik hier ja op zeg? Wat kan ik dan niet doen? Als ik ja zeg, kan ik geen tijd besteden aan mijn kunstprojecten, wat normaal gesproken een aantal avonden in beslag neemt.
 7. Wat gebeurt er als ik het niet doe? Mijn vriendin zal teleurgesteld zijn, maar onze vriendschap zal hier niet onder lijden. We zijn goede vriendinnen en kunnen dit soort dingen overwinnen.
 8. Is er iets belangrijkers wat nu mijn aandacht nodig heeft? Op dit moment zijn er geen urgente zaken die mijn aandacht vereisen.
 9. Heb ik voldoende tijd om uit te rusten en op te laden? In deze weken heb ik eigenlijk geen tijd om uit te rusten en op te laden, vooral omdat ik graag snel van deze klus af wil zijn .
 10. Moet ik dit nu doen?

Dit is ook een hele goede vraag om aan jezelf te stellen:

 • MOET: Nee, dit is geen verplichting maar ik voelde wel een morele druk.
 • IK: Mijn vriendin heeft niemand anders die de klus kon klaren.
 • DIT: Ja, in dit geval wel.
 • NU: Gelukkig hoefde het niet meteen klaar te zijn, maar het bepaalde wel mijn agenda.
 • DOEN: Ja, dat is het verzoek.

Conclusie

Het is belangrijk om al deze aspecten zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt.

En onthoud dat je er altijd op terug kunt komen. Bijvoorbeeld, “ik heb je beloofd om de keukenkastjes te verven, maar het is echt te veel werk om dat in mijn eentje te doen. Ik ben bereid om een aantal ervan te doen, maar allemaal is echt te veel. Ken je misschien iemand anders die je daarbij zou kunnen helpen?”

In dit geval vond ik het achteraf gezien niet erg om dit voor mijn vriendin gedaan te hebben. Het is een mooie keuken geworden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *