Sorry, Not Sorry

Doe mee aan de opstand tegen onnodige excuses! Het is tijd om de macht van dankbaarheid te omarmen. Maak je klaar om je ‘sorry’s’ te vervangen door ‘dank je wel’ en kijk hoe je relaties voor je ogen veranderen.

Onschuldige Sorry’s – niet zo onschuldig!

Ik heb vorig jaar een bestralingstraject ivm borstkanker ondergaan en een vriendin van mij bood haar hulp aan in de zin van “Als ik een keer met je mee moet, ik doe dat graag voor jou”. Heel mooi en lief aangeboden maar ik wilde graag op de fiets blijven gaan. De bestralingskliniek zit in Den Bosch en ik woon zelf ook in Den Bosch. Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat bewegen een positief effect heeft op vermoeidheidsverschijnselen bij bestraling.

Er was echter één dag dat de bestraling niet in Den Bosch plaats kon vinden: ik moest naar Breda ☹.

Geen nood dacht ik, ik vraag mijn vriendin om met me mee te gaan (zelf rijden deed ik liever niet in die periode). Haar antwoord was: ‘Sorry ik kan niet op die dag want ik moet oppassen op mijn kleinzoon.’ Waarop mijn antwoord was: ‘Hier hoef je geen sorry voor te zeggen want je hebt niets fout gedaan’

*Overmatig sorry zeggen blijkt vooral tegen je te werken. Elke sorry is een mini-zelfverraad: je zegt eigenlijk tegen jezelf dat je schuldig bent. Als je dat maar vaak genoeg doet, ga je er onbewust vanzelf in geloven en ondermijnt het je zelfvertrouwen.

Andersom blijkt dat mensen zich steviger en zelfverzekerder voelen als ze hun sorry bewust inperken.

Sorry inflatie en sorry-stress

Door een sorry overvloed wordt je minder serieus genomen: de waarde van je excuus vermindert en dat is zonde voor als je écht sorry moet zeggen. Namelijk als je iets verkeerd gedaan heb.

Als je zegt: ‘Sorry, ik kan echt niet, ik vind het zo rot!’ ondermijnt dat jouw boodschap en je maakt het moeilijker voor de ander! De sorry-ontvanger voelt zich NIET vergevingsgezinder door de excuses, maar WEL meer verplicht om vergeving te uiten. Mensen voelen zich meer verplicht om te zeggen dat de afwijzing oké is, ook wanneer dat helemaal niet zo voelt en ze geloven niet dat de excuses oprecht zijn.

Een zin als ‘Het spijt me enorm, ik vind het echt heel erg’ klinkt heel erg empatisch maar je ontneemt als het ware de ander de kans om zich uit te spreken. Het voordeel voor jou is dat jij je wel beter voelt over je nee: je neemt je eigen onbehagen weg en de ander geeft weinig tegengas en zegt zelf dat het al goed is. In feite plegen we morele chantage.

Een afwijzing zonder excuus is veel eerlijker: het geeft de ontvanger meer ruimte om gevoelens als teleurstelling, gekwetstheid of boosheid te uiten.

KILL DE SORRY

Weg met de overbodige sorry’s! Wat je kunt doen om ze te beperken:

 1. Let een tijd bewust op je sorry-gebruik: zoek bondgenoten en help elkaar om bewust te worden van onnodige sorry’s. Je kunt zelfs een SORRY-pot in het leven roepen: voor elke onnodige sorry een euro in de pot.
 2. Slik je sorry in: voordat je reageert neem je bewust een moment en vraag je je af: ‘Heb ik iets verkeerd gedaan? Is dit mijn verantwoordelijkheid?’ Als het antwoord nee is: slik je je sorry in.
 3. Zoek andere stopwoordjes: wat helpt is andere vulwoordjes gebruiken. Kijk wat het beste bij je past. Voorbeelden:
  • Sorry, ik zit al vol                                             > Ai, ik zit al vol 
  • Sorry dat lukt me niet                                   > Och, nee dat lukt me niet
  • Sorry, die laat ik aan me voorbijgaan      >  Oeh, die laat ik aan me voorbijgaan
  • Sorry, dat lukt niet                                         >  O joh, dat lukt niet
 4. Vervang sorry door dank je wel: dat heeft veel positieve effecten. Je geeft er een positieve draai aan. In plaats van de focus op jou en jouw vermeende schuld te leggen, richt jij je op de ander, en op hun verdiensten, zoals begrip of geduld.
  • Sorry, ik kan niet > Dank je wel voor de uitnodiging, jammer genoeg kan ik niet
  • Sorry voor het wachten > Dank voor het wachten/fijn dat jullie hebben gewacht
  • Sorry dat ik zo onhandig ben > Dank voor je hulp
  • Sorry dat ik nu pas reageer > Dank voor je geduld/de reminder

Conclusie

Gebruik sorry alleen als je iets fout gedaan hebt. Het is een bekentenis van schuld. Gebruikt het zeker niet als er geen sprake is van schuld dat heeft namelijk vele nadelen. Sorry vervangen door dank je wel is heel krachtig.

*Deze blog over het onterecht gebruik van sorry heb ik ontleent aan: Iets met grenzen stellen van Iris Posthouwer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *